God morgon!

Igår eftermiddag kom Chloé hit igen, jösses vad trött hon är etter dagis haha! Men vi käkade middag, busade och lekte en massa sen tvärslocknade hon vid 19. Och vaknade nu när Linus steg upp till skolan :) men rätt skönt att komma upp tidigt så man kanske får lite gjort. Idag har vi inget planerat mer än att ut och leka i snön! Hade velat skaffa en pulka eller något till henne... Men kanske inte är någon mening? Vi fårse :) 
Nu ska jag lägga ner telefonen och tittar på "pajjan" (paddan/ipaden) med Chloé i sängen. Så mysigt :)!


Emmakliniken...

Precis varit på emmakliniken, & ja jösses vad vi pratade mycket. innan dess så googlade jag massor & det känns som att någon stalkat mig & skrivit ner allt om mig! :

SOCIAL FOBI

Symptom

Social fobi är en uttalad och varaktig rädsla för sociala situationer och möten i vilka man tror sig uppträda så att det blir förödmjukande eller pinsamt. Fruktan att göra bort sig så att det blir genant och yttra sig exempelvis genom typiska ångestreaktioner som:

  • Svettningar
  • Rodnad
  • Hjärtklappning
  • Stamning
  • Skakningar
  • Det "svartnar" för ögonen

Det är viktigt att komma ihåg att social fobi aldrig handlar om ”vanlig blyghet”. Det kan kanske starta med blyghet men utvecklas till något långt värre och utgör för den drabbade ett uttalat funktionshinder i livet. Svårigheterna i samband med social fobi kan vara många. Att sitta i smågrupper och samtala, muntliga framträdanden, äta och dricka i sällskap med andra, att köra bil när någon sitter med, skriva på papper när någon ser på eller gå på ett föräldramöte är bara några av situationer den drabbade sedermera börjar undvika. Social fobi leder inte heller sällan till relationsproblem. Det är lätt hänt att en socialfobiker isolerar sig från andra människor, trots att han eller hon inget hellre vill än att ha vänner och familj omkring sig. Bara tanken på en kommande social situation kan sätta igång ångestreaktioner. I vuxenlivet är det inte ovanligt att tacka nej till en befordran på arbetsplatsen, inte söka arbeten där man t ex kräver social kompetens, någon form av muntlig redovisning eller exponering inför okända människor. Människor som lider av social fobi löper också en ökad risk att drabbas av depression och missbruk.

Uppkomst

Social fobi är den vanligaste ångestformen och debuterar ofta tidigt i livet. Problematiken anses bero på en kombination av medfödd sårbarhet och negativa erfarenheter i livet. Det är inte ovanligt att någon av en socialfobikers föräldrar eller släktingar också lider av social fobi. Förutom den biologiska ärftligheten så kan den sociala fobin givetvis också ärvas genom så kallad ”observationsinlärning”. Barnet ser hur föräldrar eller andra vuxna förebilder beter sig i olika situationer och ”härmar” sedan efter. Om föräldrarna blir osäkra i andra människors sällskap och drar sig undan sociala situationer, kan barnet också få svårt för att hantera sitt sociala liv, både tidigt och senare i livet. Även när det gäller social fobi spelar förstås stress en viktig roll. Ju mer pressad din livssituation är, desto mer ångest kan framkallas.

Behandling

Beroende på motivation, läggning och andra faktorer kan man välja behandling med en kombination av läkemedel, samtalsstöd, social exponeringsträning samt kognitiv beteendeterapi (KBT). Vilka läkemedel som är aktuella just för social fobi kan du tala med din läkare om. I KBT, som idag påvisas som den mest framgångsrika metoden analyserar man tillsammans med sin terapeut igenom sina tankar och sitt beteende inför sociala situationer och försöker att reda ut varför man tänker som man gör. Insikten gör att man successivt får kontroll över sina tankar som vidare leder till en lättare exponeringsövning till mer avancerade som att hålla tal eller en muntlig redovisning. Det är viktigt att vårdcentralernas allmänläkare är uppmärksamma på att många patienter som söker för fysiska symptom som till exempel huvudvärk, muskelspänningar eller magbesvär, i själva verket lider av en ångestsjukdom..

 


haha okej allt stämmer kanske inte. Det svartnar inte för ögonen på mig iallafall. men var en riktigt bra läkare jag fick träffa! tycker fler borde gå till emmakliniken. dom tar en verkligen på allvar! Så nu går man på medicin & Ska på återbesök osv. hoppas det blir bättre  :)

God morgon.

Har precis tryckt i mig två mackor och en kopp kaffe, ska snart bege mig till praktiken :) Linus och jag steg upp redan vid 6 ( jag fick sköta alarmen så har varit vaken sen 5....) men han har begett sig till tåget och jag bara väntar på att gå ut i kylan, blir nog att söka massa jobb och sen gå till abf idag. Sen ikväll är det dags för 30 års kalas! Ska bli trevligt! :)  
Men hör av mig senare under dagen :*
VÄLKOMMEN